Vilt, vackert och hållbart
Välkommen till Skandinaviens befolkningsmässiga tyngdpunkt. Här samarbetar besöksnäring, kommuner och andra partners för en hållbar turism i alla led, och med ett särskilt fokus på evenemang och möten inom idrott, mat, kultur och friluftsaktiviteter.
Etablera dig i upplevelsernas centrum
Mixen av natur, landsbygd, städer och storstäder gör platsen attraktiv för såväl besökare som besöksnäringsaktörer. Hit kommer äventyrare och barnfamiljer från stora delar av världen – framför allt från Skandinavien och Norra Europa – för att upptäcka våra unika landskap Dalsland, Bohuslän och Västergötland. Typbesökaren drivs av nyfikenhet och ägnar sig till stor del åt naturturism och idrottsevent, men också åt möten och konferenser.
För den som söker kulinariska upplevelser finns ett brett utbud av restauranger och caféer som serverar lokala råvaror från hav, skog och åkrar. Besökaren kan uppleva mat på en mängd olika sätt – på förstklassiga krogar och restauranger, eller i enkel natur- och gårdsmiljö.
I en av Sveriges främsta transportregioner finns snabba förbindelser. Här är det aldrig långt till nästa äventyr. Dessutom tar du dig förbi EU:s yttre gräns och når enkelt den norska sidan via Svinesundsbron. Gränsövergången betraktas som en av världens vackraste och är en plats som bär på mycket historia.
- Det övergripande marknadsförings- och utvecklingsarbetet för besöksnäringen leds av Turistrådet Västsverige i nära samverkan med näringen, kommuner, myndigheter och lokala och regionala turistråd.
- Genom initiativet Hållbarhetsklivet har alla västsvenska kommuner enats om att arbeta med hållbar besöksnäring enligt fyra grundprinciper: Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt (1), Bra för både boende och besökare (2), Fler besökare när och där det inte är fullt (3) och Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter (4).
- Svinesund utgör den viktigaste gränsövergången mellan Sverige och Norge och beskrivs av många som den vackraste i världen. Den nya Svinesundsbron togs i bruk 2005 för att uppmärksamma 100-årsminnet av unionsupplösningen mellan Sverige och Norge. Just nu pågår en gränsöverskridande förstudie med det långsiktiga målet att skapa ett attraktivt besöksmål vid den Gamla Svinesundsbron.
- Under Trollhättan Action Week samlas motionärer och elitidrottare för att tävla i olika sporter. Ett populärt inslag är rullskidtävlingen Alliansloppet som arrangerats sedan 2007 och som numera sänds på TV4 och CMore. Här tävlar den internationella skidåkareliten på samma banor som vanliga motionärer, mitt i det spektakulära sluss- och vattenfallsområdet.
- Dalsland Kanotmaraton är ett av världens största kanotlopp och går över ett flertal av Dalslands trolska sjöar. Det lockar årligen deltagare från över 19 länder.
- Kosteröarna omgärdas av Kosterhavets nationalpark, som är Sveriges första nationalpark under ytan. Här ryms cirka 12 000 arter på en yta av 390 kvadratkilometer. Mitt i parken går Kosterrännan, en djupränna som gör att även arter från djupare vatten letar sig in i området.
- Platåbergslandskapet som ligger i Grästorp, Trollhättan och Vänersborg har utsetts till Sveriges första globala geopark av FN-organet UNESCO. Genom landskapet lyser historien från flera miljoner år tillbaka i tiden. Här finns en stor variation av miljöer med bland annat släta berghällar, platåberg och rester från istiden.
- År 2017 inkluderade CNN den bohuslänska kusten i listan "10 of the last great wildernesses in the world". Skärgårdens lättillgängliga öar, kobbar, skär och fiskebyar är världsunika och den idylliska atmosfären lämpar sig perfekt för friluftsaktiviteter så som fiske, kajakpaddling eller hummersafari.
- Visit Swedens fallstudie The 72 Hour Cabin gav fem personer möjligheten att lämna sin stressfulla vardag (bland annat som taxichaufför i Paris och eventkoordinator i New York) för att bo i små glashus i den dalsländska naturen. Efter 72 timmar uppmättes stressnivåerna ha minskat med 70 procent. Dessa avstressande små hus på natursköna, avskilda platser fortsätter att attrahera människor från hela världen.
- I Tanum hittar du tusentals exempel på bildkonst från bronsåldern (1700 f.Kr – 500 f.Kr). Hällristningarna är så varierande och unika att de inkluderats i UNESCO:s världsarvslista.